Coronaprotocol

Bij de kerstvakantie hoort het Oostwal Kersttoernooi. Dit is 32 jaar zo geweest en dit willen wij ook in coronatijd zo houden. Dit kan echter alleen als we het op een verantwoorde manier doen. Door rekening met elkaar te houden en (waar mogelijk) 1,5 meter afstand van elkaar houden. Op basis van de richtlijnen van het RIVM, de KNVB en het NOC*NSF hebben wij het onderstaande protocol opgesteld. Voor alles geldt: gezond verstand staat voorop!

Als iedereen zich aan deze regels houdt, kan het toernooi op een verantwoorde én leuke manier plaatsvinden.

1,5 meter afstand

Te allen tijden geldt dat je anderhalve meter afstand moet houden, tenzij je actief bent tijdens de wedstrijd. Houd voorafgaand en na de wedstrijden afstand. Zowel van medespelers als tegenstanders, scheidsrechters, toernooimedewerkers en publiek. Zowel in de zaal en de kleedkamers als in het sportcafé, de hal en de toiletten.

 • Zodra je wedstrijd klaar is, tel je mee als publiek en moet je 1,5 meter afstand aanhouden
 • Zorg voor 1,5 meter afstand tussen de trainers/begeleiders/vrijwilligers en wisselspelers onderling, zorg ook op de bank voor voldoende ruimte.
 • Zorg ervoor dat je buiten de noodzakelijke sport gerelateerde contactmomenten geen fysiek contact hebt zoals bij het vieren van een overwinningsmoment en tijdens een wissel.
 • Publiek moet 1,5 meter afstand houden tot elkaar en tot de spelers, tenzij ze uit één huishouden komen. Om de afstand te waarborgen zijn op de tribunes zijn delen afgeplakt, het is verboden om op die delen te zitten.
 • Ben je 18 jaar of ouder? Dan moet je tot iedereen behalve tot kinderen t/m 12 jaar een afstand bewaren van minimaal 1,5 meter. En behalve kinderen t/m 12 jaar mag niemand dichter dan 1,5 meter bij jou komen.
 • Ben je ouder dan 12 en jonger dan 18? Dan hoef je geen afstand te houden tot iedereen jonger dan 18 jaar, maar wel minstens 1,5 meter tot personen van 18 jaar en ouder. Deze laatste groep (18 jaar en ouder) mag ook niet dichter dan 1,5 meter bij jou komen.
 • Ben je jonger dan 13 jaar? Dan hoef je tot niemand afstand te houden. En iedereen mag dichter dan 1,5 meter bij jou komen.

Maximaal zes personen in een kleedkamer

Om de anderhalve meter afstand te kunnen waarborgen, zijn maximaal zes personen tegelijkertijd toegestaan in de kleedkamers. Aangezien zaalvoetbalteams (inclusief wissels) vaak uit meer spelers bestaan, betekent dit dat jullie mogelijk niet met alle spelers tegelijk kunnen omkleden.

Vooraf omkleden

 • Maximaal zes spelers gaan met de teamtas en hun eigen sporttas een lege kleedkamer in.
 • Omgekleed? Laat de teamtas staan, stop je eigen kleding in je eigen sporttas en verlaat de kleedkamer mét je sporttas.
 • De rest van het team mag de kleedkamer in om zich om te kleden.
 • Iedereen omgekleed? Neem allemaal je eigen sporttas en neem de teamtas mee en verlaat de kleedkamer. Zorg dat er geen spullen meer in de kleedkamer liggen.

Indien mogelijk: als je met meer dan zes spelers bent, zoeken de spelers die niet meer in de kleedkamer mogen een andere lege kleedkamer.

Indien mogelijk: kom omgekleed naar de sporthal.

Na afloop douchen en omkleden

 • Maximaal zes spelers gaan met de teamtas en hun eigen sporttas een lege kleedkamer in. Zij douchen zich kort en kleden zich om.
 • Omgekleed? Laat de teamtas staan en verlaat alle zes de kleedkamer met je eigen sporttas.
 • De rest van het team (weer maximaal zes spelers) mag de kleedkamer in om zich (snel) te douchen en om te kleden.
 • Iedereen omgekleed? Neem allemaal je eigen sporttas en de teamtas mee en verlaat de kleedkamer. Zorg dat er geen spullen meer in de kleedkamer liggen.

Indien mogelijk: als je met meer dan zes spelers bent, zoeken de spelers die niet meer in de kleedkamer mogen een andere lege kleedkamer. Zij nemen hun eigen sporttas mee, gaan daar (snel) douchen en kleden zich om. Neem de gebruikte tenues mee en stop ze in de teamtas.

Klachten

Heb je klachten? Blijf thuis en laat je testen; Als je positief getest bent en/of als je een huisgenoot of een nauw contact bent van een bewezen COVID-19-patiënt blijf dan ook thuis. Neem de gebruikelijke veiligheid- en hygiëneregels in acht.

Ga direct naar huis wanneer er tijdens de sportactiviteit klachten ontstaan zoals: neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, (licht) hoesten, benauwdheid, verhoging, koorts en/of plotseling verlies van reuk of smaak: dit geldt voor iedereen.

Analyseer je gezondheid

Als speler analyseer je zelf het (gezondheids)risico en bepaal je of jij je in de sporthal in groepen met anderen kunt begeven. Twijfel je hierover? Raadpleeg dan je huisarts, de bedrijfsarts of je behandelend arts.

Handen desinfecteren

Zowel in de sporthal als in het sportcafé staan sprays om je handen te desinfecteren. Doe dit zo nu en dan.

Handcontactpunten

De handcontactpunten in de Oostwal, zoals de deurklinken en de pinautomaat, worden meermaals per dag gereinigd.

Volg routes en aanwijzingen

Volg altijd de looproutes in de Oostwal en volg de instructies op van medewerkers van het Oostwal Kersttoernooi.

Hesjes en speelshirts

Tijdens het wisselen mag je geen hesje of speelshirt overgegeven. Zorg dat iedere speler een eigen hesje of shirt heeft.

Niet schreeuwen en zingen

Geforceerd stemgebruik of zingen langs en in het veld, zoals schreeuwen en spreekkoren, is niet toegestaan

Bidons

Neem je eigen bidon gevuld mee om uit te drinken.

Wegsturen

De organisatie van het Oostwal Kersttoernooi mag je tijdens het toernooi naar huis sturen bij (vermoeden) van klachten, zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, (licht) hoesten, benauwdheid, verhoging, of koorts en/of plotseling verlies van reuk of smaak.

Ventilatie

Om de kans op verspreiding van het coronavirus te minimaliseren, is goed ventileren van belang. In de Oostwal zorgen wij hiervoor door regelmatig de grote openslaande deuren in de hoek van de sporthal te openen om de zaal uitgebreid door te luchten met frisse lucht.

Verantwoording

De contactpersoon zorgt er zoveel mogelijk voor dat de leden van zijn/haar team zich houden aan de regels van dit coronaprotocol. Hij/zij zorgt er ook voor dat eventuele opmerkingen en waarschuwingen hierover door de toernooileiding zo goed mogelijk worden opgevolgd.

Kortom: de contactpersoon is in deze verantwoordelijk voor zijn/haar team! Mocht er toch een boete voor het niet naleven van dit coronaprotocol bij ons binnen komen, dan zullen wij deze direct doorspelen naar het desbetreffende team cq. de contactpersoon.

Tot slot

Hoewel op dit moment de vooruitzichten nog even helemaal niet goed zijn, zien wij toch mogelijkheden om dit toernooi binnen de coronaregels te organiseren. Begin december nemen we, met de dan geldende regels als leidraad, de definitieve beslissing.

Mochten wij genoodzaakt zijn om het hele toernooi of een aantal speelavonden vanwege corona te annuleren, dan krijgen alle aangemelde teams uiteraard hun inschrijfgeld terug.

Ook teams kunnen te maken krijgen met corona van spelers. We hopen dat het dan lukt om de besmette spelers te vervangen door anderen.

Mocht het echter het hele team betreffen en lukt het niet om genoeg vervangers te vinden, dan kan het team het toernooi afzeggen. Is dit al ruim voor de speeldatum bekend (minimaal 1 week), dan betalen we het inschrijfgeld bij afmelding terug.

Echter: wanneer je hele team op het laatste moment niet kan komen opdagen in verband met coronaklachten, zijn jullie wel verplicht om het inschrijfgeld te betalen.